Ensiasunnon ostajanopas
Ensiasunnonostajan vinkkilista, avuksesi matkalle Ensiasunnonostajan vinkkilista | oun.fi ensimmäiseen omaan kotiin.
Asuntoja ei tyypillisesti ostella ihan noin vaan, ensiasunnoista puhumattakaan. Asunto ostetaan tavallisesti omaksi kodiksi, joten jo pelkästään siksi hankkeen kanssa tulee olla erityisen huolellinen. Huolellisuus on varsinkin ensiasunnon ostajalle äärimmäisen tärkeää. Asuntoja on myynnissä monia, houkutteleviakin. Tai ainakin houkuttelevilta näyttäviä. OUN® haluaa, että sinä pidät jalat maassa ja onnistut ilman, että maksat kalliita oppirahoja. Asunto on Suomessa ylivoimaisesti tärkein varallisuuden muoto. Sen hankinta on luultavasti elämäsi suurin investointi. On itsestään selvää, että aiheeseen on suhtauduttava asiaankuuluvalla vakavuudella.
Ensimmäinen vaihe: Suunnittelu
Ihan ensimmäiseksi sinun on tehtävä päätös ensimmäisen oman kodin ostamisesta.
Kannattaa miettiä, miltä oma tulevaisuutesi näyttää: Oletko jo sellaisessa elämäntilanteessa, jossa pystyt arvioimaan tulevia tapahtumia ainakin parin vuoden verran eteenpäin? Jos, millaisia asioita uskot olevan tapahtumassa? Oletko yksin, kaksin vai onko perheen koko muuttumassa? Millaisia vaatimuksia se aiheuttaa? Ensiasunnon ostamista ei kannata aloittaa aktiivisella asuntonäytöissä juoksemisella. Sen aika tulee myöhemmin.
Aloita määrittelemällä realistinen aikataulu hankkeelle. Nyrkkisääntönä on, että kiire ei ole hyväksi!
On hyvä määritellä tavoitetila sekä pohtia, millaisella aikajänteellä siihen päästään. Listaa itsellesi rohkeasti kaikki sellaiset asiat, joita uudelta kodiltasi haluat. Kun olet saanut listan valmiiksi, priorisoi siinä olevat asiat ja katso mitkä niistä ovat tässä vaiheessa realistisia saavuttaa. On hyvin todennäköistä, että toivomasi iso omakotitalo meren rannalta suuren kaupungin keskustasta venyttää aikataulun melko pitkäksi, joten listaa on todennäköisesti syytä hieman karsia. Ole optimisti ja samalla realisti!
Valittuasi asunnon tyypin, mieti ensimmäiseksi sen koko: Kuinka monta huonetta, pitääkö olla parveke, sauna, tai jotain muuta itsellesi kriittistä. Haluatko omaa pihaa, vai sopiiko kerrostalo paremmin? Jos kerrostalo, kuinka korkealta asunnon haluaisit? Pitääkö olla hissi?
Asunnon koko tai tyyppi kannattaa määritellä mieluummin yläkanttiin. Vaikka uskoisit “pärjääväsi ihan hyvin” pienessä yksiössäkin, saattaa hetken päästä kaksio tuntuakin paljon paremmalta vaihtoehdolta.
Mitä kaipaat ympäristöltä? Haluatko asua kaupunkimaisessa ympäristössä, josta löytyy läheltä kaikki palvelut ja julkinen liikenne rullaa toimivasti? Vai kaipaatko hieman rauhallisempaa ympäristöä? Onko tarkoitus kulkea omalla autolla? Silloin kannattaa miettiä myös pysäköintiratkaisut. Onko lapsia? Mieti asiaa myös heidän kannaltaan. Löytyykö alueelta päivähoitopaikkaa tai koulua ja millaisen matkan päästä? Onko leikkipaikkoja?
Ensiasuntoa ostettaessa saa lainan osuus olla maksimissaan 95% kauppahinnasta. Mikäli käytät rahoituksessa asuntolainaa, tarvitset sen lisäksi väistämättä myös omaa rahoitusta. Jos olet määritellyt aikataulusi oikein, sinulta pitäisi löytyä siis vähintään viisi prosenttia kauppahinnasta itseltäsi. Jos aikataulusi mahdollistaa, harkitse ASP-säästämistä ja -lainaa. Se on mahdollista tietyin edellytyksin ja sisältää varteenotettavia mahdollisuuksia, kuten vaikkapa maksuton valtiontakaus ja veroton korko ja lisäkorko säästöillesi. Varmista Valtionkonttorista kulloinkin voimassaolevat yksityiskohdat! Lähesty ensin omaa pankkiasi, olitpa sitten liikkeellä ASP:n kanssa tai et, ja aloita asuntolainakeskustelut. Kannattaa kuitenkin kilpailuttaa myös muita pankkeja! Oman pankkisi ehdotusta voit pitää eräänlaisena lähtötasona, jota voit verrata oman pankkisi ehdotukseen. Ole huolellinen vertailuja tehdessäsi, äläkä keskity tuijottamaan pelkkää kokonaiskorkoa. Koroilla on tapana vuosien saatossa muuttua, painota enemmän marginaalia, joka lisätään aina kulloisenkin voimassa olevan viitekoron päälle.
Lainan korko on sidottu aina johonkin viitekorkoon. Koron määrä tarkistetaan aina tietyn ajanjakson välein. Lyhimmillään asuntolainoja on sidottu kolmen kuukauden euriboriin. Suomessa tyypillisesti asuntolainat ovat sidottuna 12 kuukauden euriboriin, mutta myös kiinteäkorkoinen laina on mahdollinen. Olennaisempaa onkin pohtia, ottaako vaihtuvakorkoisen vai kiinteällä korolla olevan asuntolainan. Kiinteä korko on yleensä jonkin verran korkeampi kuin vaihtuva, mutta tuo ennakoitavuutta lainanhoitokuluihin. Kannattaa vilkaista aiheesta kirjoittamamme blogikirjoitus!
Pankeilla on myös tarjolla erilaisia tuotteita, joiden tarkoitus on suojata sinua viitekoron muutoksilta. Muista kuitenkin, että kyseisenkaltaiset tuotteet ovat maksullisia! Laske huolella, onko juuri sinulla sellaiselle tarvetta.
Kun olet saanut ajan varatuksi asuntolainaneuvottelulle, valmistaudu siihen huolella. Selvitä rehellisesti, mitkä ovat käytettävissäsi olevat tulot ja yhtä rehellisesti kaikki säännölliset menosi. Asioita ei kannata kaunistella, sillä ei saa muuta, kuin harmia itsellesi. Rehellisyys, avoimuus ja läpinäkyvyys tuottavat parhaan tuloksen. Saat pankilta lainalupauksen, joka ei vielä velvoita sinua mihinkään, mutta jonka kanssa voit edetä hankkeessasi.
Toinen vaihe: Valmistelu
Tässäkään vaiheessa kiireestä ei ole muuta kuin haittaa.
Ala kahlata myynnissä olevia asuntoja portaaleista, kuten Etuovi.com ja Oikotie.fi. Portaalit eroavat hieman toisistaan, mutta käytännössä molemmista löytyvät samat kohteet. Niistä löytyy myös kaikenlaista muutakin käytännöllistä informaatiota asuntokaupan tiimoilta. Aseta portaaleihin hakuvahteja määrittämilläsi kriteereillä, niin saat sähköpostiisi tiedon ehtosi täyttävistä uusista kohteista sekä mahdollisista muutoksista siellä jo valmiiksi olevista kohteista.
Lue myynti-ilmoitukset huolellisesti läpi, vertaile niitä keskenään. Muista kuitenkin koko ajan, että kyseessä on nimenomaan myynti-ilmoitus, jonka ensisijainen tarkoitus on saada kohde myytyä. OUN® suosittelee myös vahvasti keskittymään sellaisiin kohteisiin, joiden myyntiä hoitaa rekisteröity kiinteistönvälitystoimisto ja vieläpä mieluummin laillistettu kiinteistönvälittäjä. LKV-pätevyyden omaava välittäjä on pätevyyden saadakseen osoittanut omaavansa riittävät tiedot tehtävänsä hoitamiseen ja sen myötä tuntevansa myös tarvittavan lainsäädännön. Usein välitystoimistoissa myyntiä hoitaa myös muut, tavallisesti asuntomyyjiksi nimetyt henkilöt. Heillä on usein enemmän tahtoa kuin taitoa, joskin valveutunut toimisto yleensä huolehtii siitä, että esimerkiksi myytävän kohteen asiakirjat ovat kunnossa.
Usein kuulee sanottavan, että mihin sitä välittäjää muka tarvitaan. Myymällä itsehän säästää selvää rahaa! Säästääkö, ja jos, niin kuka säästää? Ns. itsemyyjä -säästääkseen välityspalkkion- kuitenkin hinnoittelee myyvänsä asunnon yleensä vähintäänkin muiden samankaltaisten tasolle, joten ostajalle säästöä ei ainakaan voi kirjata. Mutta kaikkein tärkein syy välttää itsemyyjiä on se tosiasia, että sellaiselta ostettaessa kyseessä on kuluttajien välinen kauppa. Silloin eivät kuluttajansuojalait ole voimassa. Kun myyntiä on toimeksiantosopimuksen perusteella välitysliike, sitoo tätä selonottovelvollisuus ja vielä tarvittaessa erityinen selonottovelvollisuus. Sekä välittäjän että itsemyyjän on kerrottava ostajalle kaikki sellainen tieto, millä saattaa olla vaikutusta ostopäätöksen tekemiseen. Jos välittäjä tekee myynnissä virheen, on reklamoinnin kohteena kyseinen välitysliike. Jos taas itsemyyjä, on ratkaisua haettava tavallisesti käräjäoikeudesta. Suojaa omaa selustaasi ja valitse välittäjän myymä koti! Muista kuitenkin, että välittäjä on vastuussa ainoastaan omasta toiminnastaan, eli siitä, onko hän noudattanut kaikkia lakeja ja asetuksia sekä Hyvää Välitystapaa. Itse myytävästä asunnosta vastaa aina viimekädessä myyjä, asunto-osakkeen kaupassa kaksi- ja kiinteistökaupassa viisi vuotta. Tietyin edellytyksin mainitut vastuuajat voivat myös olla pidempiä, mikäli myyjän voidaan osoittaa toimineen moitittavasti/törkeän huolimattomasti.
Kiinnostavan kohteen löydyttyä kannattaa yrittää pitää tunteet taka-alalla. Katsele huolellisesti ympärillesi ja käytä silmien lisäksi myös muita aisteja. Kiinnitä huomiota sisäilmaan: Mille kohteessa haisee vai haiseeko ollenkaan?
Jos esittelyssä on kivasti pullan ja kahvintuoksua ilmassa tai jos märkätiloissa leijuu ilmanraikastimen tuoksu, pitäisi varoitusvalojen syttyä. Katso huolellisesti erityisesti märkätilojen kunto: Onko silikonisaumat kuivuneet tai onko niissä tummentumia, varmista kaatojen toimivuus (eli valuuko vesi kohti lattiakaivoa).
Tsekkaa muidenkin viemäreiden toimivuus. Jos asunnossa on tehty isompia remontteja, varmista, että ne on tehty asianmukaisesti ja että niistä on vähintäänkin tehty ilmoitus taloyhtiölle.
On tärkeää koko ajan pitää mielessä, että on viisaampaa ostaa huono asunto hyvästä yhtiöstä, kuin toisin päin. Muista, että pinnat ovat halpoja! Jos seinien värimaailma ei nappaa tai jos peräti lattia on vääränlainen, ei niiden uusiminen ole kohtuuton kustannus. Kalliimpaa on uusia märkätiloja ja keittiö.
Mutta jos taloyhtiö on huonossa kunnossa, on sille huomattavasti hankalampaa tehdä itse mitään ja se saattaa aiheuttaa ajan kuluessa huomattavasti maalipurkkia enemmän maksettavaa.
Yritä nähdä asunto tilana! Koeta katsoa ohi kalusteiden, jotka usein pyrkivät keräämään katsojan huomiota. Ethän ole ostamassa kalusteita, vaan tilaa omaksi kodiksesi.
Kiinnitä huomiota myös tonttiin. Omalla tontillaan sijaitseva kiinteistö on tietysti aika selkeä, mutta jos kyseessä on joku muu ratkaisu, tutki tarkemmin!
Kuten tontin omistajuus, onko puhtaasti vuokratontti ja kuinka pitkällä vuokrasopimuksella vai osittainen sellainen ja millaisella järjestelyllä.
Kun olet löytänyt asunnon, josta voisi tulla kotisi, pyydä välittäjältä tai myyjältä kaikki kohteeseen liittyvät asiakirjat. Myös isännöitsijäntodistus. Välittäjä saattaa olla haluton isännöitsijäntodistusta antamaan, vedoten yksityisyyden suojaan, mutta ilman sitä et kuitenkaan voi asiassa edetä.
Vaadi päästä myös kiinteistön yleisiin tiloihin, kuten kellariin ja muihin vastaaviin. Käytä niissäkin kaikkia aistejasi ja kiinnitä huomiota yleiseen siisteyteen. Niistä heijastuu usein tapa, jolla yhtiötä hoidetaan. Jos huomaat jotain, mikä arveluttaa, kysy rohkeasti.
Jos mahdollista, yritä päästä keskustelemaan jonkun talossa jo asuvan kanssa. Kysele mahdollisimman paljon itse asumisesta, yhtiöstä, ympäristöstä ja kaikesta muusta, mitä pidät merkityksellisenä.
Kolmas vaihe: Tutkiminen
Tämä vaihe on ehkä rasittavin kaikista. Se vie aikaasi, mutta siinä ei kannata sortua huolimattomuuteen. Kun kerran olet löytänyt kiinnostavan kohteen, on ehdottomasti paneuduttava siihen myös pintaa syvemmältä.
Olet saanut tutustuttavaksesi ison kasan asiakirjoja. Perehdy niihin!
Sinulla pitäisi olla käytössäsi ainakin
- Myyntiesite. (Sekin on virallinen asiakirja.)
- Tasekirja
- tilinpäätös
- taselaskelma
- talousarvio
- vastikerahoituslaskelma
- toimintakertomus
- tilintarkastuskertomus
- Yhtiöjärjestys
- Energiatodistus
- Isännöitsijäntodistus
- Kunnossapitotarvesuunnitelma
- Pohjapiirros
Jokainen asiakirja on tärkeä, mikään siitä ei ole mukana turhan takia. Lue ne huolellisesti, ei pelkästään silmäillen. Jos löydät ristiriitaisia tietoja dokumenttien välillä tai jos tulee vastaan jotain, mitä et täysin ymmärrä, kirjoita se itsellesi muistiin heti. Ennen kuin luet eteenpäin.
Kysy kaikista epäselvistä asioista sellaiselta, joka niihin oikeasti osaa vastata. On paljon helpompi selvittää asiat etu- kuin jälkikäteen. Ja muistathan, että apua on saatavilla vaikkapa täältä.
Mieti, onko asunnolle tehtävä jonkinlaista remonttia ennen sisään muuttamista ja arvioi mahdolliselle sellaiselle myös hinta. Remontin kustannuksia ei voi sisällyttää asuntolainaan, vaan sellainen pitää rahoittaa jollain toisella tavalla.
Olet todennäköisesti nähnyt asunnon kalustettuna ja yleisohjeena voidaan sanoa, että huoneisto näyttää tyhjänä hyvin erilaiselta. Taulut, matot, kalusteet ja muut normaaliin kotiin kuuluvat asiat voivat poistuttuaan näyttää pinnat ihan eri valossa. Ja jos joku osa kaipaa kunnostusta, näyttää sen vieressä oleva fixauksen jälkeen entistäkin nuhjaisemmalta…
Pintojen uusiminen on kuitenkin kohtuullisen edullista ja jos sellaiseen pitää lähteä, on niiden kunnostaminen huomattavasti helpompaa tyhjässä asunnossa.
Pyri selvittämään, onko lähistölle suunnittelussa isoja muutoksia. Ei kannata laskea sen varaan, että alue näyttää valmiilta. Maailma muuttuu koko ajan, ja ei ole ennenkuulumatonta, että rakennus- tai infrahankkeita, suuriakin, toteutetaan “valmiillekin” alueille. Yhteistä moisille hankkeille on se, että ne aiheuttavat lähes poikkeuksetta vähintäänkin meluhaittoja. Usein väliaikaisia, mutta nekin on hyvä tiedostaa.
Hyvänä esimerkkinä siitä, miten usein itsestään selvät asiat tulevat yllätyksenä, on lentomelu. Jos paikkakunnalla on lentokenttä, sen ympärillä on varsin suuri alue, jossa lentomelulle altistuu.
Kun asiat tiedostaa etukäteen, on niiden kanssa helpompi elää. Ja jokin asia on liikaa, voi tässä vaiheessa vielä helposti painaa jarrua. Koska ethän ole NIMBY, että sellaiseksi haluava?
Neljäs vaihe: Action!
Nyt, kun valmistelu, suunnittelu ja tutkiminen ovat kaikki menestyksekkäästi läpäisty, on aika ryhtyä toimeen.
Luonnollisesti tämäkin vaihe on hoidettava huolellisesti!
Samalla, kun aloitat neuvottelun myyjän tai tämän edustajan kanssa, esittele kohde valitsemallesi pankille ja varmista, että saat pankilta vihreän valon.
Käy neuvottelussa alustavasti läpi muutakin kuin suunnittelemasi kauppahinta. Hahmottele aikataulu ja ota kantaa sellaisiin asioihin, joihin haluat muutoksen. Jos joku asia askarruttaa, kysy rohkeasti! Myyjän ja/tai välittäjän tehtävä on antaa sinulle vastaukset kaikkiin asiallisiin kysymyksiin, koska molempia sitoo tiedonantovelvollisuus. Tyhmiä kysymyksiä ei oloe, paitsi tyhmät kysymykset. Kuten onko kohteesta tehty muita tarjouksia tai miksi myyjä haluaa myydä. Näihin et saa vastauksia.
Muista kuitenkin koko ajan, että kiinteistönvälittäjät ovat taitavia luomaan ja kasvattamaan ostopainetta. Se kuuluu heidän toimenkuvaansa ja se pitää ymmärtää, mutta sen ei saa antaa häiritä!
Jos kaipaat apua neuvotteluihin ja edelleen ostotarjoukseen, sellaista löytyy täältä!
Ostotarjouksessa määritellään ehdot, jolla sinä ostajana olet valmis tekemään kaupat.
Siinä tulee määritellä muutakin kuin tarjottava kauppahinta! Kuten:
- Kaupan kohteen tiedot
- Sekä ostajan että myyjän tiedot
- Ostotarjouksen voimassaolo ja sitovuus
- voimassaoloaika tulee olla sellainen, että se antaa mahdollisuuden myyjälle reagoida siihen
- tyypillisesti puhutaan yhdestä kolmeen päivään, kellonaikoineen
- ostotarjouksesta tulee sitova sillä hetkellä, kun myyjä on tarjoukseen tutustunut
- tarjouksen vastaanottajan on selkeästi ilmaistava myyjälle vastauksensa ostotarjoukseen
- myyjä voi joko hyväksyä tai hylätä ostotarjouksen tai tehdä ostajalle vastatarjouksen
- voimassaoloaika tulee olla sellainen, että se antaa mahdollisuuden myyjälle reagoida siihen
- Päivämäärä, mihin mennessä kauppa tulee saattaa päätökseen
- tämä on useimmiten kiinni pankin aikatauluista
- digitaalinen asuntokauppa (DIAS), on useammin nopeampi, kuin perinteinen kauppatapa
- tyypillisesti puhutaan 1-3 kuukauden määräajasta
- Maksutapa
- käteinen, mutta se ei tarkoita salkullista seteleitä, vaan että kauppa maksetaan rahalla, eikä vaikkapa arvopapereilla
- tyypillisesti maksetaan kaupanteon yhteydessä kokonaisuudessaan
- ostaja ja myyjä voivat kuitenkin sopia kuitenkin käytettävästä maksutavasta vapaasti
- käteinen, mutta se ei tarkoita salkullista seteleitä, vaan että kauppa maksetaan rahalla, eikä vaikkapa arvopapereilla
- Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
- omistusoikeus osakkeisiin siirtyy, kun kauppahinta on maksettu
- tyypillisesti kaupanteon myötä
- Hallintaoikeus voidaan sopia myyjän ja ostajan välillä vapaasti
- myös tämä siirtyy tyypillisesti kaupanteon yhteydessä
- omistusoikeus osakkeisiin siirtyy, kun kauppahinta on maksettu
- Mahdolliset muut kaupan ehdot
- ostotarjous voidaan tehdä myös ehdollisena
- tavallisimpia ovat vanhan asunnon myynti tai lainan saanti
- ostotarjous voidaan tehdä myös ehdollisena
- Sanktiot
- tarjouksessa määritellään sanktiot sekä ostajalle että myyjälle tilanteessa, missä toinen osapuoli kieltäytyy saattamaan osapuolten jo hyväksymää tarjouksen mukaista kauppaa valmiiksi
- tarjouksessa määritellään myös seurauksetasunnon luovutuksen viivästymisestä
- Kauppahinta
- Hinta ilmoitetaan aina velattomana hintana
- jos ostettaviin osakkeisiin kohdistuu yhtiölainaosuutta, ilmoitetaan sen sisältyvän velattomaan hintaan ja että ostaja ottaa yhtiölainaosuuden vastattavakseen
- Hinta ilmoitetaan aina velattomana hintana
Käytännössä kiinteistönvälittäjä laatii ostotarjouksen ostajan antamien tietojen perusteella ja toimittaa sen ostajalle tutustumista ja allekirjoitusta varten, jonka jälkeen ostaja sen hyväksyttyään toimittaa sen myyjälle
Varsinainen kaupanteko voidaan tehdä fyysisesti, tavallisesti ostajan pankissa. Jos kaupanteko tapahtuu digitaalisesti (DIAS), se tapahtuu kokonaan sähköisesti. Molemmissa tapauksissa myyjä/välittäjä toimittaa kaikki ajantasaiset kauppaan liittyvät asiapaperit tutustuttavaksi niin, että molemmilla kaupan osapuolilla on kaikki kauppaan liittyvät tiedot käytettävissään.
Tarkasta kaikki dokumentit huolellisesti ja varmista, että ne ovat sellaiset, kuin niiden pitääkin olla. Huolehdi, että kauppakirjaan on kirjattu kaikki sovitut asiat niin, että niissä ei ole tulkinnanvaraa. Ja että siellä on kirjattuina vain ja ainoastaan sellaiset asiat, joista on sovittu. Varmista, että omat henkilötietosi ovat oikein kirjattu, myytävän kohteen tiedot osakenumeroita myöten ovat oikein ja yhtenevät muiden dokumenttien kanssa, sekä käytännössä kaikki muutkin asiat, mitä kauppakirjasta löytyy. Jokainen rivi, joka sieltä löytyy, on siellä syystä, joten älä väheksy mitään niistä. Tälle osa-alueelle löydät apua täältä
Kaupanteossa yleensä siirtyy myös osakkeiden omistusoikeus. Omistusoikeus kirjataan paperisiin osakekirjoihin tehtävällä siirtomerkinnällä ja sen tekeminen on myyjän vastuulla. Suomessa on kuitenkin vuonna 2019 otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä. Kaikki tuon vuoden jälkeen perustetut asunto-osakeyhtiöt ovat sen piirissä ja sitä vanhemmat yhtiöt siirtyvät sinne pikkuhiljaa. Mikäli taloyhtiö on jo sähköisen huoneistotietojärjestelmän piirissä, tekee pankki omistusoikeuden rekisteröimishakemuksen, jonka myyjä hyväksyy sähköisesti. Hyvin usein myytävien osakkeiden osakekirjat ovat edelleen kuitenkin paperisia. Jos ne ovat myyjän pankin hallussa ja ne siirtyvät sieltä pankkien keskinäisellä järjestelyllä ostajan pankkiin kaupantekotilaisuuteen mennessä tai myyjä toimittaa ne itse paikalle. Digitaalisen asuntokaupan (DIAS) kyseessä ollessa käytännössä kiinteistönvälittäjä huolehtii omistuksen rekisteröinnistä yhdessä DIASin ja pankin kanssa.
Varainsiirtovero. Sen maksaa ostaja oma-aloitteisesti kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta. Todellisuudessa sen maksetaan yleensä kaupanteossa, mikäli kauppaa on ollut hoitamassa kiinteistönvälittäjä.
Jos ja kun omistus- ja hallintaoikeudet siirtyvät kaupanteossa, muista ottaa uuden kotisi avaimet mukaasi poistuessasi!
Muista tehdä lakisääteinen muuttoilmoitus Digi- ja Väestötietovirastoon aikaisintaa kuukauden ennen varsinaista muuttopäivää. Äläkä unohda tehdä sähkösopimustakaan! Pimeässä on ikävä muuttaa!
Muuttaminen ei yleensä ole mitenkään erityisen hauskaa, mutta ehkä ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on sieltä mukavimmasta päästä. Järjestä muuttoauto ajoissa, pakkaa huolella ja hyvissä ajoin sekä rekrytoi riittävästi lihaksia auttamaan ja huolehdi lihaksille pizzaa ja juomaa.
Onnea uuteen kotiisi! ☺️
Muistathan, että OUN® on olemassa juuri sinua varten? Autamme mielellämme ja olemme mukanasi vaikka koko matkasi ajan. Klikkaa alta nappulaa ja katso, olisiko joku palveluistamme omiaan tuomaan sinulle lisää varmuutta ja mielenrauhaa, koska…