featured-general-meeting

Ja taas se tulee: Yhtiökokous

Asunto-osakeyhtiön (varsinainen) yhtiökokous on tärkeä. Sitä ei vaan yksinkertaisesti kannata sivuuttaa. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut sen tärkeydestä. Ja sen tärkeys on edelleen entisestäänkin noussut.

Samoin on noussut vaatimustaso taloyhtiön hallituksia ja -johtoa kohtaan yleisemminkin. Hesari julkaisi 21.3.2024 aiheesta painavan artikkelin (tilaajille), missä käsiteltiin esimerkiksi johdon toiminnan vaatimuksia muuttuneissa olosuhteissa. Ehkä kaikkein voimakkaimmin muutostarvetta ja reagointinopeutta ja -herkkyyttä on kasvattanut eri osa-alueiden kustannusten voimakkaan nousun aiheuttamat shokit. Shokki on vahva termi, mutta ei tässä yhteydessä ylimitoitettu. Samalla päivämäärällä asiaa nostaa esiin myös YLE artikkelissaan.

Taloyhtiöiden hoitovastikkeissa on tällä hetkellä 5-10% nostopaine. Ajurina nostopaineelle toimii lämmitys, mutta yhtä lailla myös vesi ja kiinteistöverotus. Harmittavan usein kuulee taloyhtiössä omistusasuvien toteavan, että ei koske heitä, vaan ongelma osuu yhtiöön. Unohtaen samalla, että hän on yksi tuon yhtiön omistajista. Jokaiselle asunto-osakeyhtiön omistajalle pitäisi olla itsestään selvää, hänelle kuuluu osakkeidensa mukaisesti vastaava osuus kustannuksista.

Käytännössä asunto-osakeyhtiöillä on yksi varsinainen yhtiökokous vuodessa. Tässä kokouksessa käsitellään lakisääteisesti muun muassa vastiketasot. Joten tasoja tarkistetaan vuosittain. Sykli on auttamatta liian hidas. Jos yhtiössä ei haluta muuttaa kokousjärjestelyjä joustavammiksi, olisi hyvä antaa valitulle hallitukselle valtuudet reagoida muuttuneisiin tilanteisiin myös yhtiökokousten välillä. Jos reagointia ei tehdä, on seurauksena helposti tilanne, jossa yhtiön maksuvalmius romahtaa, kun puskurit syödään normaaleihin ylläpitolaskuihin. Jokaisen taloyhtiön tulisi pitää kynsin hampain kiinni suositellusta kolmen kuukauden vastikekertymää vastaavasta puskurista.

Tyypillisesti yhtiökokouksissa myönnetään hallituksille valtuudet periä tai olla perimättä yhden tai kahden kuukauden vastikemaksut. Vaatii kyllä hallituksilta rohkeutta käyttää saamaansa valtuutusta, vaikka se olisi kaikkien etu. On selvää, että ei ole hauskaa langettaa “ylimääräisiä” maksuja naapureille, mutta vielä vähemmän hauskaa on seuraavassa yhtiökokouksessa esitellä ruma tilinpäätös.

Ennakoiminen ja varautuminen ovat vaikeita rasteja. Tämä on nähtävissä jo pelkästään siitä, miten hiljattain nopeasti noussut inflaatio yllätti jokseenkin jokaisen. On myös selvää, että vastuullisen hallituksen on pyrittävä välttämään yllättäviä tilanteita ja näin mahdollistaa osakkeenomistajille mahdollisimman hyvä ennustettavuus. Epävarmuus taloudessa ei houkuta ketään. Siksi jokaisen olisi hyvä pystyä mahdollisimman tarkasti ennustamaan omia kustannuksiaan, varsinkin asumiseen liittyviä. Koska niitä ei oikein voi välttää ja ne ovat tyypillisesti kotitalouksien menojen kärkipäässä. Siksi -ainakin itse- maksaisin mieluummin tasaisesti hieman enemmän kuin ottaisin yllättäen niskaani kaksi ylimääräistä vastikelaskua.

Ajat ovat kovat ja ymmärrystä ja inhimillisyyttä kaivataan monessa asiassa. Sääli on kuitenkin sairautta, eikä sen takia pidä jättää asioita hoitamatta. Jos yhtiössä alkaa ilmetä kasvavaa vastikevelkaa, on niihin puututtava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ratkaisun löytäminen on yleensä helpompaa ennen, kuin tilanne eskaloituu. Ja jos se jo on eskaloitunut, on radikaalimpiin toimiin ryhdyttävä ja otettava vastikevelkaa keränneet huoneistot hallintaan. Tämäkin on asia, missä sekä isännöitsijöiden että hallitusten on otettava härkää sarvista. Muuten yhden ongelmat kaatuvat kaikkien niskaan, jolloin tilanteen hoitaminen ei ainakaan helpotu.

Miksi minä OUNina haluan nostaa näitä asioita esille? Siksi, että korostamme edelleen jokaiselle asunnonostajalle, kuinka tärkeää on selvittää harkinnan alla olevasta taloyhtiöstä kaikki mahdollinen mahdollisimman tarkkaan. Tämä pätee niin talouteen, hallintoon yleensä kuin yhtiön fyysiseen kuntoonkin. Erityisesti korjaushistoriaan ja mahdolliseen korjausvelkaan ovat myös pankit alkaneet kiinnittää enemmän huomiota. Jos yhtiö on onnistunut keräämään korjausvelkaa ja näköpiirissä on useampia isoja remontteja, ei pankilla ole juuri halua lähteä lainoittamaan paitsi huonosti hoidettua asunto-osakeyhtiötä, myöskään sellaisesta asunnonostamista suunnittelevaa. Vanha sanonta ”parempi katsoa kuin katua” toimii tässäkin, joten jos et usko onnistuvasi itse selvittämään kaikkia asioita, käy kaupassamme ja osta itsellesi osaamista ja mielenrauhaa!

Scroll to Top

Pakko paukutella henkseleitä, ...

…koska meillä on ollut tapana toimittaa tilatut palvelut nopeasti, usein puhutaan vain tunneista. Ymmärrämme, että ostopaine toiveiden kodin löydyttyä on kova, ja siksi lupaamme toimituksen viimeistään 24 tunnin sisällä tilauksesta. Viimeistään. Näin ei sinun tarvitse pidätellä hengitystä ostohousut jalassasi tarpeettoman pitkään.

Yksi raportti

Asuntokauppaan liittyy melko runsaasti erilaisia dokumentteja aina myyntiesitteestä pohjapiirroksen kautta tilintarkastuskertomukseen. Kaikki ovat tarpeellisia arvioinnin kannalta, mutta olennaiset asiat on kuitenkin mahdollista tiivistää selkokieliseksi yhdeksi ainoaksi raportiksi. Kapulakieli syrjään ja faktat ydellä (1) raportilla!   

Kaupan asiakirjat

Vaikka asunto-osakkeen kauppakirja onkin vapaamuotoinen, on siitä kuitenkin syytä löytyä kaikki olennaiset asiat. Me tarkastamme, että näin on. Tarkastamme myös kaikki kauppakirjan kyljessä kulkevat liitteet, eli koko asiakirjanipun. Sinä voit sitten hengittää hieman rauhallisemmin, kun olet allekirjoittamassa kauppakirjaa uudesta kodistasi.

Tarjousneuvottelu

Olemme apunasi tarjousneuvotteluissa. Kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, mitä kannattaa myyjältä/välittäjältä kysyä ja miten saatuja vastauksia olisi hyvä tulkita. Ja minkälaisia johtopäätöksiä tilanteesta voi tehdä

Ostotarjouksen laatiminen

Ostotarjoukseen liittyy myös muutakin, kuin tarjottava hinta. Me autamme kriittisten asioiden määrittämisessä sekä tarkastamme, että ostotarjoukseen on myös kirjattu kaikki sovitut asiat asianmukaisesti. Ja vain sovitut asiat. Jotta sinä voit allekirjoittaa sen turvallisin mielin.

Kauppahinta

Ja siis nimenomaan kauppahinta, ei myyntihinta. Huomioimme myös mahdollisen yhtiövelan sekä tonttiosuuden. Vertaamme hintaa muihin alueen vertailukelpoisiin toteutuneisiin kauppahintoihin, emme hintapyyntöihin. Asunnot ovat aina yksilöitä, joiden varustus ja kunto vaihtelevat suuresti. Saamme kuitenkin selville, onko hinta oikealla hehtaarilla.

Hoitovastiketaso

Arvioimme, millaiselle tasolle yhtiön perimä hoitovastike asettuu muihin alueen vertailukelpoisiin taloyhtiöihin verrattuna. Kurkkaamme myös, onko taso ollut oikea kustannuksiin nähden ja onko siinä selkeitä nostopaineita.

Alueen kaavoitus

Selvitämme, onko alueen kaavoituksessa jotain muutoksia muhimassa, vai onko kenties se kalliilla ostamasi merinäköala vuoden päästä katoamassa uuden rakennettavan tornitalon taakse. Tai onko joitain hieman vähemmän radikaaleja asioita tapahtumassa harkitsemasi kohteen ympäristössä.

Taloyhtiön hallinto

Tutkimme, miten yhtiön hallinto on onnistunut tehtävässään, käsittäen niin isännöinnin kuin hallituksenkin. Onko hallinto ollut ainoastaan huolehtimassa siitä, että säästetään joka kohdassa vai siitä, että yhtiö pysyy kunnossa ja sen arvo säilyy tai peräti kasvaa. 

Tulevat korjaushankkeet

Arvioimme, millaisia korjaushankkeita taloyhtiössä on lähitulevaisuudessa odotettavissa ja millaisella aikataululla niiden voidaan olettaa tulevan vastaan.  Saatammepa heittää myös jonkinlaisen arvauksen oletetuista kustannuksista!

Korjaushistoria

Tutkimme, milloin ja millaisia toimenpiteitä yhtiössä on toteutettu ja peilaamme niitä kunkin asian teknisiin käyttöikiin. Käytämme esimerkiksi Rakennustietosäätiö RTS:n ja LVI-Keskusliiton määritelmiä. Näin saamme arvioitua, onko yhtiöllä korjausvelkaa.

Taloyhtiön talous

Luemme huolellisesti läpi taloyhtiön tasekirjan ja toimintakertomuksen, laskemme niistä saatujen tietojen perusteella esimerkiksi yhtiön velkaantumisasteen, maksuvalmiuden ja arvioimme taloustilanteen kokonaisuutena. Kokoamme havainnoistamme selkokielisen raportin, jonka avulla saat kuvan yhtiön tilanteesta.