Ennen kuin menet: Tässä on sinulle ilmainen ämpäri OUN®in tapaan!

Etkö löytänyt etsimääsi tai haluaisitko kysyä johonkin tarkennuksia?

Eipä hätää! Varaa itsellesi oma aika Sparraussessiolle alla olevasta nappulasta klikkaamalla! Lysti ei maksa sinulle mitään, eikä myöskään ole mitenkään sinua sitova, mutta ei siitä sinulle ainakaan haittaa ole! 😉

Remontti ja kivat laatat kylppäriin nyt heti!

Kylpyhuonetta ei ankka juuri pelasta, jos se on remontoitu väärin

Kun ostat osakehuoneiston, niin ostat siis taloyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat tietyn huoneiston hallintaan. Tämä tuo mukanaan sekä velvollisuuksia että oikeuksia – tarkkana saa olla ainakin silloin, kun päätät remontoida jotain.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan – eli sinun – vastuulle kuuluu pitää hyvää huolta asunnostasi, ja ilmoittaa hyvissä ajoin, jos havaitset mitään puutteita tai vikoja asunnossasi.

Taloyhtiön vastuulle kuuluu kaikki rakenteisiin kohdistuvat toimenpiteet, esim. vesieristys kylpyhuoneessa, lattialämmityksen toimivuus, vesijohtojen kunto, jne. Tämän vuoksi myös vuosittain päivittyvä lakisääteinen kunnossapitotarvesuunnitelma, josta pitäisi käydä ilmi viiden seuraavan vuoden ajalle suunnitellut toimenpiteet vuositasolla, tai mieluiten Pitkän Tähtäimen Suunnitelma (PTS), joka on kuntoarvion perustuva suunnitelma kymmenelle seuraavalle vuodella, ajankohta- ja hinta-arvioineen.suunnitelma (PTS), on hyvä tarkastaa jo asunnon ostoa suunniteltaessa.

Remontti ja vastuut

Kun päätät tehdä asunnossasi remonttia, sinun on saatava siihen taloyhtiön lupa. Ilman lupaa voit tehdä vain lähinnä pintoihin kohdistuvaa remontointia, esim. maalausta ja tapetointia.

Kaikki mikä menee ”pintaa syvemmälle”, eli esim. muovimaton vaihtaminen parkettiin, kylpyhuoneen laattojen uusiminen, keittiöremontti, jne., vaativat luvan. Ja tämä on myös syytä hankkia, sillä esim. vahinkotilanteessa luvaton remontti voi aiheuttaa osakkaalle mittavia kustannuksia. Taloyhtiöllä on myös valtuus nimetä oma tarkastaja aikomaasi remonttiin, ja sen kustannuksista vastaa osakkeenomistaja, eli sinä.

Usein kuvitellaan, että kun taloyhtiön vastuulle kuuluu mm. vedeneristykset kylpyhuoneessa, niin remontin kuluista osa kuuluisi siis yhtiölle. Näin ei kuitenkaan ole, jos päätät vain ”mukavuussyistä” remontoida asuntoasi.

Taloyhtiön velvollisuus osallistua kustannuksiin tulee vasta siinä vaiheessa, kun päätetään tehdä esim. laajamittaisempi remontti (linjasaneeraus, parvekeremontti, tai vaikkapa käyttövesiputken/viemärin aiheuttama vesivahinko), ja silloinkin yhtiön velvollisuus on korjata tilat ns. perustasoon. Eli jos kylpyhuoneessa on alun perin ollut muovimatto, niin yhtiön velvollisuus on maksaa kustannukset vain muovimaton uusimiseen asti – mahdollisista haluamistasi laatoista ja niiden kustannuksista asennuksineen vastaat sinä itse.

Otetaanpa lyhyt esimerkki:

Olet ostanut kaksion, jossa kylpyhuone on remontoitu pari vuotta sitten, ja laatat ja lattia ovat priimakunnossa. Taloyhtiö on kuitenkin jo 40v vanha, ja suunnitteilla on linjasaneeraus seuraavana vuonna. Koska kylpyhuoneessasi on uusittu vain laatat, mutta ei putkia, se tullaan myös repimään auki. Taloyhtiön velvollisuus on korjata kylpyhuone takaisin perustasoon – näin ollen kauniit Villeroy-Bochin laattasi jäävät sitten remontin jalkoihin, ja mikäli haluat ne takaisin, niin joudut itse ne maksamaan.

Toinen esimerkki, tällä kertaa luvaton remontti keittiössä:

Olet kyllästynyt keittiön välitilan kaakeliin ja vanhoihin kodinkoneisiin, yhtiö on rakennettu 1979, ja kaikki on alkuperäistä. Tuttavasi Leksa Raksanen tekee sinulle halvalla keittiöremontin, tuhahtaa asbestimittaukselle, ja säätää lieden sähköt ja astianpesukoneen vesiletkut ihan itse. Ei tässä ole ennenkään mitään mihinkään ilmoiteltu.

Ihailet uutta keittiötäsi, kunnes seuraavalla viikolla alakerran naapuri tulee ilmoittamaan, että heillä valuu vettä olohuoneen kattolistan alta, ja esikoista yskittää vimmatusti aina kun menee omaan huoneeseen, joka sijaitsee uusitun keittiösi alla… onkohan ilmanvaihtoon lentänyt jotain pölyä? Teiltä kun kuului pauketta viime viikolla? Sitten voi miettiä uudestaan, oliko remontti sittenkään halpa… (En suosittele tätä tilannetta kellekään, etkä varmaan haluaisi sinäkään olla siinä naapurin edessä!)

Kun ostat asuntoa, niin tarkasta aina, että tehdyistä remonteista on maininta isännöitsijäntodistuksessa. Tällöin voit luottaa siihen, että taloyhtiölle on asianmukaisesti ilmoitettu tehdyistä toimenpiteistä. Hyviä ohjeita löytyy mm. Isännöitsijäliiton sivuilta, ja aiheesta on kirjoitettu paljon muuallakin.

Muista, että uutena omistajana olet vastuussa myös edellisen omistajan tekosista – voit toki yrittää saada myyjältä vahingonkorvausta, jos kärsit taloudellisia tappioita, mutta tämä on usein pitkä ja monimutkainen prosessi.

Myös tästä syystä suosittelemme lämpimästi tutustumaan kaikkiin asunnon dokumentteihin perusteellisesti ennen ostotarjouksen tekoa – me OUNilla osaamme katsoa myös asunnon pintaa syvemmälle!

Scroll to Top