coverimage-korot-kesä-ja

Korot, kesä ja uutisointi

Jokainen edes alustavasti asuntokauppaa pohtiva on varmasti saanut lukea jatkuvalla syötöllä uutisia taloudesta ja etenkin asuntomarkkinasta. Jokaiselle lienee selvää se, että inflaatio laukkaa ja korot ovat “korkealla”. On totta, että molemmat mainitut muuttujat ovat nousseet viimeaikoina historiallisen nopeasti. Ja kuten joku suuri ajattelija on joskus sanonut: Ennustaminen, varsinkin tulevaisuuden, on vaikeaa.

Kun asetetaan sekä korkotaso että inflaatio perspektiiviin, kokonaiskuva näyttäytyy hieman erilaisena. Aloitetaan:

Lainakorot

Olemme eläneet pitkään nollakoroissa, tai jopa negatiivisiisa koroissa. Niin pitkään, että sitä on alettu pitämään lähes normaalina tilana. Ja sitähän se ei ole, tietenkään. Normaalia on se, että rahalla, kuten kaikella muullakin, on ja pitää olla hinta. Kun viime vuosina markkinoille on työnnetty lisää rahaa käytännössä ilmaiseksi, on luonnollista, että jossain vaiheessa tulee aika, jolloin sitä tietyllä tavalla “imuroidaan” takaisin. Lainananto ei ole hyväntekeväisyyttä.

Olemme taipuvaisia etsimään ja löytämään helppoja ratkaisuja, kuten ensin korona ja sitten Venäjän roistomaiset toimet Ukrainassa, mutta ne tulivat toimineeksi korkeintaan laukaisevina tekijöinä. Kun ajatellaan asuntolainoitusta, puhutaan jokseenkin pitkästä aikajänteestä, useimmiten kymmenistä vuosista, on selvää, että matkalle mahtuu monenlaisia korkotasoja. Varsinkin, kun korot ovat tavallisimmin sidottu maksimissaan 12 kuukauden euriboriin. Siksi onkin melko hassua, että monet pohtivat lainanottamista juuri tämän hetken korkoja tuijottaen. Itse olemme ostaneet ensimmäisen asuntomme aikana, jolloin asuntolainamme korko oli siellä 16 prosentin tasolla. Olemme silti edelleen hengissä ja asuntokin on matkan varrella vaihtunut useasti isommaksi/paremmaksi.

Inflaatio

Ja sittten se inflaatio: Inflaatiota tarvitaan. Sen olisi hyvä olla mahdollisimman lähellä kahden prosentin tasoa. Tuolla tasolla se ylläpitää hintavakautta, joka auttaa ennakoimaan tulevaa kehitystä ja sen myötä vaikuttaa ihmisten kykyyn tehdä hallittuja päätöksiä esimerkiksi juuri lainanoton suhteen. Liian korkea inflaatio luo itseään ruokkivan kierteen, jolloin yhdellä  eurolla saa jatkuvasti entistä vähemmän. Liian matala inflaatio, eli deflaatio, on vähintään yhtä haitallinen. Eli kaksi prosenttia on hyvä.  Euroopan Keskuspankin (EKP) tehtävä on ylläpitää hintavakautta. EKP tarkastelee inflaatiota keskipitkällä aikavälillä, joten sitäkin taustaa vasten kuukaisittaisen inflaatioprosentin perusteella tehdyt ratkaisut eivät ole järkeviä.

Uutisointi

Ja sitten se aiheesta uutisointi: Nappasin nopealla googlaamisella muutamia asuntomarkkinaan liittyviä uutisia juhannuksen jälkeiseltä ajalta. Ja niitähän riitti. Joka lähtöön. Jokseenkin vuoropäivinä joku julisti, että asuntojen hinnat romahtivat pysyvästi ja toinen, että hintojen lasku on pysähtynyt ja kauppa elpyy hintojen nousun alettua. Jokainen voi siis vapaasti valita omaa näkemystään tukevia uutisia! Jälleen on kuitenkin hyvä muistaa, että kotia ei tavallisesti osteta tai olla ostamatta kolmen kuukauden suunnitteluvälillä, vaan vähintäänkin vuosiksi. Ja että lehtiartikkeleiden ensisijainen tavoite on saada lehteä myydyksi.

Meillä laikilla elämä etenee ja matkalla tarpeet muuttuvat. Välillä myös asumiseen liittyvät. Siksi kannattaa hengittää muutaman keraan syvään ja ottaa hieman perspektiiviä aiheeseen. Ja tehdä ratkaisut omien tarpeiden, ei lehtien (klikki)uutisten ohjaamina. Ja muistaa, että “asuntolainamatkalle” tulee joka tapauksessa osumaan erilaisia korko- ja inflaatioprosentteja. Joten ostakaa, ihmiset, asuntoja! Mutta ostakaa järkevästi. Ja tehän tiedätte: Me autamme siinä mielellämme!

Scroll to Top

Pakko paukutella henkseleitä, ...

…koska meillä on ollut tapana toimittaa tilatut palvelut nopeasti, usein puhutaan vain tunneista. Ymmärrämme, että ostopaine toiveiden kodin löydyttyä on kova, ja siksi lupaamme toimituksen viimeistään 24 tunnin sisällä tilauksesta. Viimeistään. Näin ei sinun tarvitse pidätellä hengitystä ostohousut jalassasi tarpeettoman pitkään.

Yksi raportti

Asuntokauppaan liittyy melko runsaasti erilaisia dokumentteja aina myyntiesitteestä pohjapiirroksen kautta tilintarkastuskertomukseen. Kaikki ovat tarpeellisia arvioinnin kannalta, mutta olennaiset asiat on kuitenkin mahdollista tiivistää selkokieliseksi yhdeksi ainoaksi raportiksi. Kapulakieli syrjään ja faktat ydellä (1) raportilla!   

Kaupan asiakirjat

Vaikka asunto-osakkeen kauppakirja onkin vapaamuotoinen, on siitä kuitenkin syytä löytyä kaikki olennaiset asiat. Me tarkastamme, että näin on. Tarkastamme myös kaikki kauppakirjan kyljessä kulkevat liitteet, eli koko asiakirjanipun. Sinä voit sitten hengittää hieman rauhallisemmin, kun olet allekirjoittamassa kauppakirjaa uudesta kodistasi.

Tarjousneuvottelu

Olemme apunasi tarjousneuvotteluissa. Kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, mitä kannattaa myyjältä/välittäjältä kysyä ja miten saatuja vastauksia olisi hyvä tulkita. Ja minkälaisia johtopäätöksiä tilanteesta voi tehdä

Ostotarjouksen laatiminen

Ostotarjoukseen liittyy myös muutakin, kuin tarjottava hinta. Me autamme kriittisten asioiden määrittämisessä sekä tarkastamme, että ostotarjoukseen on myös kirjattu kaikki sovitut asiat asianmukaisesti. Ja vain sovitut asiat. Jotta sinä voit allekirjoittaa sen turvallisin mielin.

Kauppahinta

Ja siis nimenomaan kauppahinta, ei myyntihinta. Huomioimme myös mahdollisen yhtiövelan sekä tonttiosuuden. Vertaamme hintaa muihin alueen vertailukelpoisiin toteutuneisiin kauppahintoihin, emme hintapyyntöihin. Asunnot ovat aina yksilöitä, joiden varustus ja kunto vaihtelevat suuresti. Saamme kuitenkin selville, onko hinta oikealla hehtaarilla.

Hoitovastiketaso

Arvioimme, millaiselle tasolle yhtiön perimä hoitovastike asettuu muihin alueen vertailukelpoisiin taloyhtiöihin verrattuna. Kurkkaamme myös, onko taso ollut oikea kustannuksiin nähden ja onko siinä selkeitä nostopaineita.

Alueen kaavoitus

Selvitämme, onko alueen kaavoituksessa jotain muutoksia muhimassa, vai onko kenties se kalliilla ostamasi merinäköala vuoden päästä katoamassa uuden rakennettavan tornitalon taakse. Tai onko joitain hieman vähemmän radikaaleja asioita tapahtumassa harkitsemasi kohteen ympäristössä.

Taloyhtiön hallinto

Tutkimme, miten yhtiön hallinto on onnistunut tehtävässään, käsittäen niin isännöinnin kuin hallituksenkin. Onko hallinto ollut ainoastaan huolehtimassa siitä, että säästetään joka kohdassa vai siitä, että yhtiö pysyy kunnossa ja sen arvo säilyy tai peräti kasvaa. 

Tulevat korjaushankkeet

Arvioimme, millaisia korjaushankkeita taloyhtiössä on lähitulevaisuudessa odotettavissa ja millaisella aikataululla niiden voidaan olettaa tulevan vastaan.  Saatammepa heittää myös jonkinlaisen arvauksen oletetuista kustannuksista!

Korjaushistoria

Tutkimme, milloin ja millaisia toimenpiteitä yhtiössä on toteutettu ja peilaamme niitä kunkin asian teknisiin käyttöikiin. Käytämme esimerkiksi Rakennustietosäätiö RTS:n ja LVI-Keskusliiton määritelmiä. Näin saamme arvioitua, onko yhtiöllä korjausvelkaa.

Taloyhtiön talous

Luemme huolellisesti läpi taloyhtiön tasekirjan ja toimintakertomuksen, laskemme niistä saatujen tietojen perusteella esimerkiksi yhtiön velkaantumisasteen, maksuvalmiuden ja arvioimme taloustilanteen kokonaisuutena. Kokoamme havainnoistamme selkokielisen raportin, jonka avulla saat kuvan yhtiön tilanteesta.