coverimage-kuinka ostin

Kuinka ostin ensiasuntoni kuin sijoittaja?

Ensiasunnon ostaminen on lähes poikkeuksetta sen astisen elämän suurin hankinta, ja asunto on suurelle osalle suomalaisia merkittävin varallisuuden muoto. Tämän takia haluankin kannustaa yhä useampaa (ensi)asunnon ostajaa ajattelemaan asuntokaupoilla kuin asuntosijoittaja. Olin ennen ensiasuntoni ostamista tehnyt töitä asuntosijoituksen parissa, joten halusin hyödyntää oppimaani sekä kerryttää varallisuuttani asunnon avulla. Suunnitelmani olikin yksinkertaisesti seuraava:

1. Osta asunto, jossa on arvonnousupotentiaalia

2. Remontoi asunto ja myy se kaksi vuotta siinä asuttuasi verovapaasti

3. Toista

Ostaminen

Kuten asuntosijoittajat usein sanovat, niin asuntokaupoilla tuotto tehdään ostaessa. Tärkein vaihe koko tätä prosessia onkin ehdottomasti asunnon ostaminen. Ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti sijaintiin sekä taloyhtiöön. Onko alue kehittyvä, entä nousevatko asuntojen hinnat alueella? Kuinka pitkiä alueen myyntiajat keskimäärin ovat? Lisää alueen valinnasta voit lukea täältä.

Taloyhtiön osalta kannattaa katsoa erityisesti isojen remonttien ajankohtaa. Jos esimerkiksi putkiremontti on ostettaessa edessä viiden vuoden päästä, niin asunto voi olla hankalaa myydä parin vuoden kuluttua putkiremontin lähestyessä. Omassa ensiasunnossani oli käynnissä putkiremontti silloin kun ostin sen. Tämä tekee asunnosta aikanaan helposti myytävän, sillä tulevan ostajan ei tarvitse huolehtia tulevista isoista taloyhtiön remonteista.

Mikäli suunnittelet nostavasi asunnon arvoa remontilla, niin kannattaa etsiä huonokuntoisia asuntoja. Koko asunnon remontti on toki melko kallis, joten hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi asunto, jossa on kylpyhuone hyvässä kunnossa mutta joka kaipaa muuten päivitystä. Ostaessa pitää tietää oma budjetti sekä ostokriteerit, ja olla valmiina liikkumaan nopeasti. Myös alueen hintatason tulisi olla tuttu jotta pystyy tunnistamaan hyvät diilit.

Remontointi

Kasvavilla ja kehittyvillä alueilla asunnon hinta saattaa nousta muutenkin, mutta erityisesti remonttitaitoisten kannattaa harkita asunnon arvon nostamista remontilla. Myös remontoidessa kannattaa ajatella kun sijoittaja ja tehdä remontti kustannustehokkaasti eli mahdollisuuksien mukaan itse. Remonttia suunnitellessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon alueen yleinen hintataso: arvotalossa kalliilla alueella ei välttämättä kannata remontoida kaikista halvimmilla materiaaleilla. Asunnosta ei tarvitse myöskään tehdä täysin valkoista, vaan pieni persoonallisuus saattaa auttaa erottumaan joukosta.

Myyminen

Suunnitelmani on myydä asunto heti kun olen asunut siinä kaksi vuotta. Tämä johtuu siitä, että kahden vuoden asumisen jälkeen asunnon saa myydä verovapaasti. Tämän jälkeen voi ostaa isomman asunnon ja tätä strategiaa seuraten jatkaa asunnon “upgreidausta” kalliimpaan joka toinen vuosi. Myydessä kannattaa panostaa hyviin kuviin ja kattavaan ilmoitukseen, mutta kuten sanottu, tuotto tehdään hyvin pitkälti asuntoa ostaessa.

Tämän suunnitelman onnistumisen edellytyksenä on se, että osaa tutustua taloyhtiön tilanteeseen kattavasti ja on hyvin perillä alueen hintatasosta, sen kehityksestä, sekä mahdollisen remontin vaikutuksesta asunnon hintaan. Mikäli tämä tuntuu hankalalta ja työläältä, niin kannattaa palkata Ounin asiantuntija avuksesi!

Tämä on luonnollisesti vain yksi vaihtoehtoinen tapa toimia asuntokaupoilla, eikä missään nimessä se ainoa oikea. Jos etsit loppuelämän kotia ja/tai et halua ajatella asuntoa ensisijaisesti sijoituksena vaan kotina, niin sekin on ihan yhtä hyvä tapa toimia. Siinäkin tilanteessa kannattaa kuitenkin pyytää OUNilta apua, ja voimme yhdessä etsiä sinulle mukavan ja huolettoman kodin!

(Kirjoittaja on OUNin yhteisöön kuuluva henkilö)

Scroll to Top

Pakko paukutella henkseleitä, ...

…koska meillä on ollut tapana toimittaa tilatut palvelut nopeasti, usein puhutaan vain tunneista. Ymmärrämme, että ostopaine toiveiden kodin löydyttyä on kova, ja siksi lupaamme toimituksen viimeistään 24 tunnin sisällä tilauksesta. Viimeistään. Näin ei sinun tarvitse pidätellä hengitystä ostohousut jalassasi tarpeettoman pitkään.

Yksi raportti

Asuntokauppaan liittyy melko runsaasti erilaisia dokumentteja aina myyntiesitteestä pohjapiirroksen kautta tilintarkastuskertomukseen. Kaikki ovat tarpeellisia arvioinnin kannalta, mutta olennaiset asiat on kuitenkin mahdollista tiivistää selkokieliseksi yhdeksi ainoaksi raportiksi. Kapulakieli syrjään ja faktat ydellä (1) raportilla!   

Kaupan asiakirjat

Vaikka asunto-osakkeen kauppakirja onkin vapaamuotoinen, on siitä kuitenkin syytä löytyä kaikki olennaiset asiat. Me tarkastamme, että näin on. Tarkastamme myös kaikki kauppakirjan kyljessä kulkevat liitteet, eli koko asiakirjanipun. Sinä voit sitten hengittää hieman rauhallisemmin, kun olet allekirjoittamassa kauppakirjaa uudesta kodistasi.

Tarjousneuvottelu

Olemme apunasi tarjousneuvotteluissa. Kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, mitä kannattaa myyjältä/välittäjältä kysyä ja miten saatuja vastauksia olisi hyvä tulkita. Ja minkälaisia johtopäätöksiä tilanteesta voi tehdä

Ostotarjouksen laatiminen

Ostotarjoukseen liittyy myös muutakin, kuin tarjottava hinta. Me autamme kriittisten asioiden määrittämisessä sekä tarkastamme, että ostotarjoukseen on myös kirjattu kaikki sovitut asiat asianmukaisesti. Ja vain sovitut asiat. Jotta sinä voit allekirjoittaa sen turvallisin mielin.

Kauppahinta

Ja siis nimenomaan kauppahinta, ei myyntihinta. Huomioimme myös mahdollisen yhtiövelan sekä tonttiosuuden. Vertaamme hintaa muihin alueen vertailukelpoisiin toteutuneisiin kauppahintoihin, emme hintapyyntöihin. Asunnot ovat aina yksilöitä, joiden varustus ja kunto vaihtelevat suuresti. Saamme kuitenkin selville, onko hinta oikealla hehtaarilla.

Hoitovastiketaso

Arvioimme, millaiselle tasolle yhtiön perimä hoitovastike asettuu muihin alueen vertailukelpoisiin taloyhtiöihin verrattuna. Kurkkaamme myös, onko taso ollut oikea kustannuksiin nähden ja onko siinä selkeitä nostopaineita.

Alueen kaavoitus

Selvitämme, onko alueen kaavoituksessa jotain muutoksia muhimassa, vai onko kenties se kalliilla ostamasi merinäköala vuoden päästä katoamassa uuden rakennettavan tornitalon taakse. Tai onko joitain hieman vähemmän radikaaleja asioita tapahtumassa harkitsemasi kohteen ympäristössä.

Taloyhtiön hallinto

Tutkimme, miten yhtiön hallinto on onnistunut tehtävässään, käsittäen niin isännöinnin kuin hallituksenkin. Onko hallinto ollut ainoastaan huolehtimassa siitä, että säästetään joka kohdassa vai siitä, että yhtiö pysyy kunnossa ja sen arvo säilyy tai peräti kasvaa. 

Tulevat korjaushankkeet

Arvioimme, millaisia korjaushankkeita taloyhtiössä on lähitulevaisuudessa odotettavissa ja millaisella aikataululla niiden voidaan olettaa tulevan vastaan.  Saatammepa heittää myös jonkinlaisen arvauksen oletetuista kustannuksista!

Korjaushistoria

Tutkimme, milloin ja millaisia toimenpiteitä yhtiössä on toteutettu ja peilaamme niitä kunkin asian teknisiin käyttöikiin. Käytämme esimerkiksi Rakennustietosäätiö RTS:n ja LVI-Keskusliiton määritelmiä. Näin saamme arvioitua, onko yhtiöllä korjausvelkaa.

Taloyhtiön talous

Luemme huolellisesti läpi taloyhtiön tasekirjan ja toimintakertomuksen, laskemme niistä saatujen tietojen perusteella esimerkiksi yhtiön velkaantumisasteen, maksuvalmiuden ja arvioimme taloustilanteen kokonaisuutena. Kokoamme havainnoistamme selkokielisen raportin, jonka avulla saat kuvan yhtiön tilanteesta.