top of page
Search

Asuinalueen valinta

Updated: Nov 9, 2022Asunnon sijainti ja asuinalue vaikuttavat suoraan viihtyvyyteen uudessa kodissasi – itse asunnon voit useimmiten muuttaa omien mieltymyksiesi mukaiseksi, mutta sijainti on ja pysyy.


Kun asuntoa etsiessä muistaa miettiä muutamaa perusasiaa, voi välttyä yllätyksiltä ja pieniltä pettymyksiltä myös tulevaisuudessa.


Elämäntilanne

Käytkö työssä, onko alueelta hyvät kulkuyhteydet työpaikallesi?

Harrastukset, vapaa-ajan vietto, päivittäispalvelut ja niiden sijainti.

Tarvitsetko mahdollisesti palveluja myös lapsille tulevaisuudessa, päivähoitopaikat ja koulut?


Jos aikeissasi on asua itse asunnossa vain muutama vuosi, ja käyttää sitä sen jälkeen sijoitusasuntona, niin mieti sijaintia myös tulevan vuokralaisen kannalta.


Alueen tuleva kehitys

Onko asuinalueelle tulossa suuria muutoksia, esim. paljon uudisrakentamista – vaikuttaako tämä asuinalueen viihtyvyyteen positiivisesti vai negatiivisesti? Haluatko elää rakennusmelun keskellä? Peittääkö näköalaa tulevaisuudessa tornitalo?


Julkisen liikenteen ja palveluiden kehitys, onko kyseessä ”näivettyvä” alue vai mahdollisesti kasvukeskus? Joudutko kenties ostamaan auton tulevaisuudessa? Löytyykö alueelta parkkipaikkoja?


Kaavoitus

Asuinalueen kaavoitus on syytä tarkastaa ennen ostopäätöksen tekoa. Yllä kuvattuja tilanteita voi hieman ennakoida tutustumalla alueen kaavoitukseen ja kaupungin suunnitelmiin. Asunnon myyntiesitteessä ilmoitetaan kaavoituksesta yleensä vain kunnan viranomaisen puhelinnumero, joten yhdellä puhelinsoitolla saatat saada tietoa, joka vaikuttaa ostopäätöksen tekoon. Motocross-rata naapuritontilla on tietysti kiva, mutta haluatko seurata harjoittelua parvekkeeltasi?


Kannattaa tarkistaa lisäksi myös kunnan tai kaupungin omat sivut, jossa on nähtävillä kaavamuutokset ja niiden tilanne. Google auttaa tässäkin, useimmiten tulevista aluemuutoksista voi löytyä jo paikallislehtien artikkeleitakin.


Muista, että myös ostajaa sitoo asuntokaupassa selonottovelvollisuus, joten pienellä vaivalla saatat välttyä epämiellyttäviltäkin yllätyksiltä.

OUN auttaa mielellään, jos koet asian hankalaksi selvittää tai asuinalueen kaavoituksessa on mielestäsi jotain epäselvää.


Eikö sopivaa asuntoa löydy?


Laajenna reviiriä!

Tutkimusten mukaan ihmiset etsivät asuntoja alueilta, jotka ovat heille tuttuja ennestään. Myös alueen julkinen mielikuva vaikuttaa ostajiin, joko positiivisesti tai negatiivisesti.


Etsi rohkeasti asuntoja myös mukavuusalueesi ulkopuolelta, käy tutustumassa uusiin alueisiin ja laita rohkeasti hakuvahteja päälle myös ilman tiettyä aluerajausta. Liity kiinnostavien alueiden omiin ryhmiin somen kautta, ja kysele mielipiteitä sinulle vieraista alueista.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page