Search

ASP-lainan hyödyt ja haitat


Avasin oman ASP-tilini OP:ssa lokakuussa 2018 kun päätin, että nyt viimein on aika ryhtyä järjestelmällisesti säästämään ensiasunnon ostamista varten. Yllätyksenä minulle kuitenkin tuli etsiessäni ensiasuntoa keväällä 2020, että ASP-tilille on säästettävä vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan ennen kuin voi saada pankista ASP-lainan etuineen. Onneksi pankin asiakaspalvelija mainitsi tästä ASP-tilin minimisäästöajasta lainaneuvottelussa, joten päätin jatkaa ASP-tilille säästämistä vielä muutaman kuukauden ajan jotta saisin hyödynnettyä ASP-lainan edut täysimääräisesti ostaessani ensiasuntoni.


Asuntolainan kilpailutuksen yhteydessä oma pankkini ehdotti, että valitsisin tavallisen asuntolainan ASP-lainan asemesta, mutta en halunnut luopua ASP-lainan eduista. Päädyin lopulta vaihtamaan pankkia ja samalla siirtämään ASP-tilini sekä ottamaan ASP-lainan ja ASP-lisälainan toisesta pankista joka tarjosi minulle edullisimmat lainat. Laina kannattaakin ehdottomasti aina kilpailuttaa pyytämällä tarjous muutamasta eri pankista.


ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla Suomen valtio tukee 15–39-vuotiaita ensiasunnon ostajia. Valtiokonttori neuvoo pankkeja ASP-säädösten soveltamisessa. ASP-tilin voi avata pankissa 15–39-vuotiaana, kun ei ole aiemmin omistanut mistään asunnosta 50% tai enemmän. Kun ASP-tilille on säästänyt vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan ja 10% asunnon hankintahinnasta, pankki voi myöntää ASP-lainan ja tarvittaessa ASP-lisälainan.


ASP-korkotukilainan etuja:

  • Veroton 1% korko ja 4% lisäkorko säästöille

  • Alhaisempi korko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko

  • Valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi

  • Maksuton valtiontakaus


ASP-korkotukilainan haittoja:

  • ASP-korkotukilainan enimmäismäärä määräytyy asunnon sijaintikunnan mukaan ja lainan enimmäismäärät ovat jääneet liian mataliksi varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa asuntojen hinnat jatkavat kasvuaan kysynnän ylittäessä tarjonnan varsinkin pienten asuntojen eli erityisesti yksiöiden kohdalla

  • ASP-lainalla ostetun asunnon voi Valtiokonttorin luvalla vuokrata enintään kahdeksi vuodeksi korkotuen maksuaikana vain erityisestä syystä, kuten esimerkiksi työ- tai opiskelupaikka ulkomailla tai oman työssäkäyntialueen ulkopuolella sekä asevelvollisuuden suorittaminen

4 views0 comments

Recent Posts

See All