top of page
Search

Asuntokaupan termejä

Updated: Nov 9, 2022Asunnon ostaminen on lähtökohtaisesti aina hyvä ratkaisu. Mutta siihen liittyy valtava määrä erilaisia termejä, käsitteitä ja jopa ammattislangia. Koska asunto on yleensä aika iso investointi, ei sitä ole järkevä tehdä, jos ei oikeasti tiedä, mistä puhutaan.


Olen itse toiminut asuntokaupan parissa ja tullut todenneeksi, että muutamia ihan perustermejä on syytä ymmärtää, ennen kuin ihan tolkuttomasti innostuu. Aloitetaan vaikka kohteen hinnoittelusta:


Minulle on soittanut esimerkiksi asiakas, joka oli löytänyt myynnissä olevan uudiskohteen ja oli ostamassa huoneistoa likipitäen puhelimessa, kun ”se ei maksa kuin reilut 80k€ ja on vielä ihan uusi!” Innostus alkoi laantua nopeasti, kun kerroin että kyseessä on myyntihinta, joka on sama asia, kuin kauppahinta. Sen maksamalla saa omistukseensa kyseistä huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet. Osakkeet, joihin kohdistuu myös rakennusaikaisen lainan vastaava osuus. Joka tässä tapauksessa oli noin 170k€. Tämän jälkeenkin maksettavaa vielä jää, koska nykyään hyvin usein tonttiosuus on erotettu omaksi kulukseen. Jos tässä esimerkkitapauksessa ostaja olisi halunnut myös hankkia osuutensa tontista, olisi laskua siitä tullut noin 60k€ lisää. Eli tässä tapauksessa kohteen velaton hinta oli siis yhteensä about 320k€.


Pitäydytään samassa esimerkkitapauksessa: Kuten sanottu, asuntoon olisi ”päässyt kiinni” tuolla kauppahinnalla ja jättämällä yhtiölaina- ja tonttiosuudet maksettavaksi kuukausittain vastikkeiden muodossa. Silloin kuukausikukkaroa kurittaisi hoitovastike, jonka maksaminen on ohjelmassa myös silloin, vaikka olisi ostanut asunnon velattomana. Tällä vastikkeella kustannetaan – nimensä mukaisesti- yhtiön ylläpito- ja hoitokulut. Tämän lisäksi maksettavaksi olisi tullut rahoitusvastike, jolla hoidetaan oma osuus yhtiön lainanhoitokuluista ja lyhennyksistä. Ja edelleen tonttivastike, samalla kaavalla. Näin kuukausittaiset asumiskulut olisivat olleet, ilman oman asuntolainan hoitokuluja, noin puolitoista tonnia. Ei sitten tehty kauppoja.


Uudiskohteissa on omat terminsä ja vanhoissa kohteissa omansa. Jos olet ryhtymässä ihan uuteen asuntoon, jonka kerrotaan olevan RS-kohde, ei se tarkoita asunnon oleva yhtään urheilullisempi tai tehokkaampi, kuten usein RS-liite tarkoittaa autoissa. Asuntokaupassa RS tulee sanoista ”Rahalaitosten Suosittelema”, joka taas kertoo sen, että rakennuttajaa, rakentajaa ja perustajaosakasta sitoo lukuisat erilaiset lain määrittelemät velvoitteet. Kuten asunnonostajan turvaksi asettamat rakennusvaiheen- rakentamisen jälkeinen ja suorituskyvyttömyysvakuus. Vanhoissa taloyhtiöissä sen sijaan on usein yhtiöjärjestyksessä määritelty lunastuslauseke. Se kuulostaa suorastaan pelottavalta, mutta sellaisen lausekkeen nojalla ei kukaan kuitenkaan voi tulla soittamaan ovikelloa ja kertoa lunastavansa nyt asuntosi. Lunastuslausekkeessa on määritelty, milloin sitä voidaan soveltaa. Kuten esimerkiksi silloin, kun olet myymässä asuntoasi ja lunastuslausekkeessa on määritelty lunastusoikeus yhtiölle tai toiselle osakkaalle tietyn ajan puitteissa, jolloin joku lausekkeessa määritelty voi lunastaa samalla jo sovitulla kauppahinnalla myynnissä olleen asunnon ensimmäisen ostajan nenän edestä.

“Eli yhteenvetona: Osta asunto, mutta vasta kun ymmärrät kaikki hankkeeseen liittyvät yksityiskohdat. Ja jos et jotain ymmärrä, kysy joltain, joka oikeasti ymmärtää. Välttämättä se enon kummin kaiman serkku, joka esiintyy aina kaiken tietävänä, ei ole ehkä se paras neuvonantaja.”

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page