top of page
Search

Kuinka ostin ensiasuntoni kuin sijoittaja

Updated: Nov 9, 2022Ensiasunnon ostaminen on lähes poikkeuksetta sen astisen elämän suurin hankinta, ja asunto on suurelle osalle suomalaisia merkittävin varallisuuden muoto. Tämän takia haluankin kannustaa yhä useampaa (ensi)asunnon ostajaa ajattelemaan asuntokaupoilla kuin asuntosijoittaja. Olin ennen ensiasuntoni ostamista tehnyt töitä asuntosijoituksen parissa, joten halusin hyödyntää oppimaani sekä kerryttää varallisuuttani asunnon avulla. Suunnitelmani olikin yksinkertaisesti seuraava:


“1. Osta asunto, jossa on arvonnousupotentiaalia 2. Remontoi asunto ja myy se kaksi vuotta siinä asuttuasi verovapaasti 3. Toista

Ostaminen

Kuten asuntosijoittajat usein sanovat, niin asuntokaupoilla tuotto tehdään ostaessa. Tärkein vaihe koko tätä prosessia onkin ehdottomasti asunnon ostaminen. Ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti sijaintiin sekä taloyhtiöön. Onko alue kehittyvä, entä nousevatko asuntojen hinnat alueella? Kuinka pitkiä alueen myyntiajat keskimäärin ovat? Lisää alueen valinnasta voit lukea täältä.


Taloyhtiön osalta kannattaa katsoa erityisesti isojen remonttien ajankohtaa. Jos esimerkiksi putkiremontti on ostettaessa edessä viiden vuoden päästä, niin asunto voi olla hankalaa myydä parin vuoden kuluttua putkiremontin lähestyessä. Omassa ensiasunnossani oli käynnissä putkiremontti silloin kun ostin sen. Tämä tekee asunnosta aikanaan helposti myytävän, sillä tulevan ostajan ei tarvitse huolehtia tulevista isoista taloyhtiön remonteista.


Mikäli suunnittelet nostavasi asunnon arvoa remontilla, niin kannattaa etsiä huonokuntoisia asuntoja. Koko asunnon remontti on toki melko kallis, joten hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi asunto, jossa on kylpyhuone hyvässä kunnossa mutta joka kaipaa muuten päivitystä. Ostaessa pitää tietää oma budjetti sekä ostokriteerit, ja olla valmiina liikkumaan nopeasti. Myös alueen hintatason tulisi olla tuttu jotta pystyy tunnistamaan hyvät diilit.

Remontointi

Kasvavilla ja kehittyvillä alueilla asunnon hinta saattaa nousta muutenkin, mutta erityisesti remonttitaitoisten kannattaa harkita asunnon arvon nostamista remontilla. Myös remontoidessa kannattaa ajatella kun sijoittaja ja tehdä remontti kustannustehokkaasti eli mahdollisuuksien mukaan itse. Remonttia suunnitellessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon alueen yleinen hintataso: arvotalossa kalliilla alueella ei välttämättä kannata remontoida kaikista halvimmilla materiaaleilla. Asunnosta ei tarvitse myöskään tehdä täysin valkoista, vaan pieni persoonallisuus saattaa auttaa erottumaan joukosta.

Myyminen

Suunnitelmani on myydä asunto heti kun olen asunut siinä kaksi vuotta. Tämä johtuu siitä, että kahden vuoden asumisen jälkeen asunnon saa myydä verovapaasti. Tämän jälkeen voi ostaa isomman asunnon ja tätä strategiaa seuraten jatkaa asunnon “upgreidausta” kalliimpaan joka toinen vuosi. Myydessä kannattaa panostaa hyviin kuviin ja kattavaan ilmoitukseen, mutta kuten sanottu, tuotto tehdään hyvin pitkälti asuntoa ostaessa.


Tämän suunnitelman onnistumisen edellytyksenä on se, että osaa tutustua taloyhtiön tilanteeseen kattavasti ja on hyvin perillä alueen hintatasosta, sen kehityksestä, sekä mahdollisen remontin vaikutuksesta asunnon hintaan. Mikäli tämä tuntuu hankalalta ja työläältä, niin kannattaa palkata Ounin asiantuntija avuksesi!


Tämä on luonnollisesti vain yksi vaihtoehtoinen tapa toimia asuntokaupoilla, eikä missään nimessä se ainoa oikea. Jos etsit loppuelämän kotia ja/tai et halua ajatella asuntoa ensisijaisesti sijoituksena vaan kotina, niin sekin on ihan yhtä hyvä tapa toimia. Siinäkin tilanteessa kannattaa kuitenkin pyytää Ounilta apua, ja voimme yhdessä etsiä sinulle mukavan ja huolettoman kodin!

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page